70 jaar Molukkers in Nederland
Precies 70 jaar geleden arriveerde de eerste groep Molukse KNIL-militairen in Nederland. Ze kwamen per boot aan in Rotterdam. Er volgden nog elf schepen met zo'n 12.500 Molukkers. Het plan was om de groep tijdelijk te huisvesten, maar een terugkeer naar de Molukken bleek ingewikkeld - net als de relatie met Nederland. Vandaag wordt de aankomst op verschillende plaatsen herdacht.
Arnhem kwam in die tijd niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mouwen steken en hard werken om de stad weer op te bouwen. De vijftiger jaren zijn moeilijk, de lasten zwaar. Zeker in gezinnen met weinig financiële middelen komen kinderen veel te kort. Ze hebben weinig om thuis mee te spelen en zoeken hun vertier op straat. En dat is niet zonder risico’s. Normvervaging, elkaar opjutten om dingen te doen die niet door de beugel kunnen, zijn schering en inslag. In het uiterste geval betekent het zelfs stelen. Anders gezegd, pikken wat je krijgen kunt!
Zo nam mijn vader Ome Joop Legerstee het initiatief om in gesprek te gaan de Molukse gemeenschap in Elst.
Hij nodigde het Molukse voetbalteam met de naam FC Snodenhoek, genoemd naar de Molukse barakkenkamp in Elst, om deel te nemen aan de voetbalwedstrijden die hij in de na oorlogse dagen samen met agent van Veldhoven organiseerde op de Ronde Weide in park Sonsbeek. Ome Joop kwam met een bus het team ophalen.
Van het voetbalteam dat op de foto staat, waren vorig jaar nog maar drie personen nog in leven. De tweede van linksonder Otto Sapulette nu 86 jaar en woonachtig in Elst niet ver van de locatie van het kamp vandaan), de man rechts ernaast ene Willem Louhenapessy nu woonachtig in Doesburg, en de man daar rechts naast Bram Sapulette 85 een jongere broer van mijn Otto en woonachtig in Nijmegen.